Over mij

Hallo, ik ben Mariska van der Meijs

Mijn naam is Mariska van der Meijs. Geboren uit een tuindersgezin ben ik opgegroeid in het Westland, direct gelegen aan de kust. Als kind was ik regelmatig te vinden in het bedrijf van mijn vader en heb ik ook in andere tuinbouwbedrijven vakantiewerk gedaan.

Sinds 1993 ben ik moeder. Ik heb een zoon en 2 dochters. Zij hebben inmiddels alle 3 de volwassen leeftijd bereikt. 

16 jaar geleden startte ik mijn kinder- en jeugdtherapie praktijk Reiswijze. Daarvoor had ik jarenlang in de zorg met volwassen mensen gewerkt en daarbij was mij opgevallen dat veel psychische problemen van volwassenen de oorsprong hadden in de jeugd. Hoe mooi zou het dan niet zijn om al deze ellende te voorkomen en de jeugd op jonge leeftijd weerbaarder en vaardiger maken, zodat zij kunnen omgaan met tegenslagen en teleurstellingen in hun leven.

Wil je een gesprek?


In mijn jeugd heb ik te maken gehad met faalangst alleen wist ik niet dat ik dat had.

Aan de buitenkant was dan ook niets te merken aan mij. Ik was succesvol in sport, kon goed leren en had vele vriendinnen. Kortom niets aan de hand.

Toch had ik op de middelbare school te maken met ernstige hyperventilatie aanvallen. Deze wist ik echter voor de leerkrachten en mijn medestudenten goed verborgen te houden. Meestal liep ik even de klas uit.


Ook mijn ouders wisten niet wat er aan de hand was. Zij merkten wel dat ik last had van hyperventilatie-aanvallen maar hadden geen idee wat de oorzaak van deze aanvallen was.  De schoolresultaten gingen achteruit. Haalde ik in de eerste klas van het VWO nog allemaal negens en tienen, later mocht ik blij zijn als ik nog een zes eruit sleepte. Uiteindelijk ben ik toch geslaagd maar wel met de hakken over de sloot.


In mijn opleiding tot therapeut kwam ik erachter dat ik last had gehad van faalangst. Ik nam mijzelf voor dat ik mij daarin zou gaan specialiseren zodat ik kinderen en jongeren met faalangst daarvan af kon helpen.


Dit doe ik nu al ruim 16 jaar. Ik heb honderden kinderen en jongeren geholpen om te leren omgaan met hun faalangst. Daarnaast gaf ik training aan ouders om de faalangst bij hun kind te herkennen en ze te leren wat ze kunnen doen om hun kind hierin te ondersteunen.

In al die jaren heb ik gemerkt dat de training aan ouders van grote invloed was op het blijvend verminderen van de faalangst. Alleen het vaardiger maken van de kinderen is niet voldoende.


Reacties van ouders op de training zijn altijd positief.

Juist nu in deze tijd waarin de psychische gezondheid van de kinderen en jongeren zo onder druk staat, vind ik het belangrijk om ouders in hun kracht te zetten, ze tools te geven om hun kind weerbaarder en vaardiger te maken zodat hun kinderen de faalangst de baas kunnen worden.


Share by: